Les Comparses

ALERTA!

Esteu entrant en territori Carnaval. Qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència

Comparses Plaça de la Vila

La Comparsa és un sentiment. La festa és una vivència i, com a tal, difícil de definir. No hi ha res més complicat que explicar què és la Comparsa a un forà que no l’ha vista mai. Batalles de caramels? Vestits tradicionals? Rues en parells amb música de xaranga? Tots hem tingut aquesta conversa algun cop i hem acabat dient al nostre interlocutor allò de “has de venir, ho has de veure!”. És cert, la Comparsa s’ha de viure, i suposo que nosaltres, com a vilanovins, la portem a dins perquè es nostra, i això ens aporta una experiència única

Raül Maigí

Les comparses són segurament un dels actes mes emblemàtics i coneguts del Carnaval de Vilanova. Es poden dir moltes coses sobre que s’hi fa, quina és la seva història o per què són importants pels vilanovins i vilanovines, però la millor manera de descobrir-les és vivint-les.

La Societat Coral La Unió Vilanovina, “El Coro”, va ser una de les cinc entitats que l’any 1958 van participar de la primera sortida oficial de les comparses després de la prohibició posterior al 1936. Des de llavors ha participat activament en la recuperació del nostre carnaval i també doncs en les Comparses.

La Societat L’Acord va sortir per primer cop a les Comparses l’any 1977, pocs anys després de la seva fundació.

L’any 1987 es van fusionar “ El Coro” i L’Acord. D’aquesta fusió va néixer l’actual Societat La Unió Vilanovina- L’Acord i El Coro.

Una de les coses que distingeix a les diferents entitats que participen a la Comparsa es la vestimenta.

Així a la nostra entitat, l’home porta sabates i pantalons negres i camisa blanca, americana estampat caixmir (coll esmòquing i butxaques amb tapa negres), barretina lila amb tira negra, corbatí negre, i la dona mantó de Manila i clavell blanc al cap.

americana_unio

Cada entitat disposa d’una bandera que acompanya a les diferents colles que hi participen, sent la nostra de forma rectangular de color blanc amb un dibuix al centre de l’escut de la societat i que es un lira de color negre travessada per un clavell de color vermell. L’extrem superior del pal de la bandera està rematat per l’escut de l’entitat, format per la lira i el clavell. La lira, representativa de l’esperit coral fundacional de “El Coro”, i el clavell, representatiu de la revolució portuguesa dels clavells molt present en el naixement de L’Acord.

fondo_comingsoon

La parella

del mantell de Manila i la barretina vermella

corre, salta, crida, riu, llança ametlles

a tort i a dret, i fa gresca.

Les comparses,

com rius d’aigua fresca,

per la ciutat tranquil·la s’escampen alegres

i s’enduen els dols i les penes,

trencant els silencis, rompent les cadenes

dels dies monòtons de son i de feina.

Les parelles

fan bé d’oblidar-se’n .

Ben lluny la tristesa!

Gaudiu quan la vida és tan jove,

quan l’hora és tan bella,

que el temps passa de pressa, de pressa,

i no torna. Fruïu l’hora encesa

de l’amor, la beutat i la gràcia.

Ja demà , plorareu la vellesa.

Josep A. Ricart ( 1899-1975)

 

Les Comparses

Ús de galetes

Aquest lloc web utilitza cookies (galetes) per a recopilar informació estadística de la vostra navegació. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació de la nostra política de cookies.