Historia de la Unió Vilanovina

Introducció

L’any 2011 la Unió Vilanovina celebrà el segle i mig de la seva fundació i tanmateix establir amb exactitud l’any de l’esdeveniment no deixa de ser una qüestió certament polèmica, perquè en la dilatada història de l’entitat s’han anat commemorant les efemèrides amb criteri diferent segons la generació que li ha tocat viure-ho.

Així, les Noces d’or es celebraren el 1909, les de Platí el 1936 i el centenari el 1958. Fent l’extracció dels anys corresponents a cada celebració en resulten tres anys diferents: 1858, 1859 i 1861. Per embolicar-ho més encara, a l’estendard fundacional, que l’entitat conserva i on apareix el nom de La Unión Villanovesa, apareix brodat també l’any de 1862. L’hipotètic desgavell s’explica perquè la implantació a Vilanova i la Geltrú del moviment fundat per Anselm Clavé va ser gradual.

Aquest procés està ben documentat en el llibre que es va editar l’any 1936 a l’impremta del Diari de Vilanova titulat Historial de la societat “L’Unió Vilanovesa” (referència) en motiu de les seves noces de platí. El volum, editat per la pròpia entitat, consta de cent trenta pàgines, amb moltes il·lustracions i tanmateix no hi consta el nom de l’autor. Ara sabem que tant l’acurada i rigorosa investigació com la redacció del text són obra de Pere Colomer i Soler (1882-1967), sindicalista, estudiós i aficionat del teatre a més de soci de l’entitat i membre de la comissió organitzadora de l’aniversari, el qual es celebrà els dies 3, 4 i 5 de juliol de 1936, amb un esplèndid programa recollit en l’esmentada publicació.

Llibre 75 anys La Unió
Llibre 75 anys La Unió

L’indiscutible criteri de Colomer, fruit de la seva recerca, és el que estableix la data de 1861 com la de la fundació de la societat, tot i que portava un altre nom (Orfeón Villanovés). Posteriorment, al 1863 es va adoptar el de Unión Villanovesa. Pere Colomer deixa clar, però, que eren les mateixes persones les que donaven continuïtat al projecte, mentre que altres temptatives claverianes fetes en anys anteriors van ser inconnexes entre elles pel què fa a la perpetuació, malgrat que aquestes apreciacions no es van tenir en compte en el centenari a l’any 1958, com no s’havien considerat o es desconeixien en les noces d’or de l’any 1909.

Ús de galetes

Aquest lloc web utilitza cookies (galetes) per a recopilar informació estadística de la vostra navegació. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació de la nostra política de cookies.