Historia de la Unió Vilanovina

Neix l'Acord

L’any 1972 neix una nova entitat, la societat L’Acord, que reuneix un sector jove de Vilanova, que simultanieja l’associacionisme cultural amb una actitud de base resistencial, que actua com un revulsiu sociocultural innegable a la vila i, alhora, te efectes directes sobre la dinamització del Coro, que identifica la nova Societat com un referent amb qui poder competir i emmirallar-se. L’existència de les dues societats és important pel fet que ambdues reuneixen els diferents sectors joves actius a partir dels 60. Gent amb una intuïció del fet associatiu diferent a la imatge que fins aleshores havia representat el Foment com a grup tradicional, de classe i ancorat en els seus valors clàssics.

Un altre fet transcendent va ser la incorporació a la Unió Vilanovesa, a l’any 1973, de la recent formada colla castellera dels Bordegassos de Vilanova i amb ella joventut i empenta. Molts castellers s’integraren a la massa coral, que ven aviat es convertí en un cor de veus mixtes. D’altra banda “el Coro” es va convertir llavors en una de les entitats punteres en la dinamització i la renovació del Carnaval després del llarguíssim periple de les restriccions del franquisme.

El Coro amb la incorporació dels Bordegassos va agafar una empenta important i va actuar en diversos fronts més enllà de l’activitat castellera i musical, va consolidar una potents secció esportiva fundadora del trofeu Primavera i múltiples activitats en el camp cultural i social. Hem parlat del Carnaval però també es va incorporar a la Comissió de Recerca i Cultura popular assumint alguns del seus membres la responsabilitat de portar el Drac a l’any 1979, responsabilitat que es manté fins el moment. En aquest període de temps va treure algunes publicacions com “Xut” i “Xiulet” que després es transformaren amb la publicació oficiosa de l’esmentat Trofeu Primavera així mateix va publicar “El Coro” revista de caire social amb molta precarietat però amb interès en el context del moment, i “Gralla” que apareixia com a circular de la Secció Folklòrica de la Societat Coral La Unió Vilanovina. Així mateix es va participar activament en l’organització a la nostra ciutat de les jornades del Congrés de Cultura Catalana.

L´any 1975 L´Acord publica per primer cop La Veu de la Pastera, un òrgan intern de comunicació novedós i reivindicatiu que esdevindria referent per a molts sectors opositors a les velles estructures del Règim. Podeu consultar els números recuperats a l’apartat de documentació.

La Transició comença a caminar i el febrer de 1976 es rep al Coro la carta de salutació del nou alcalde Josep Piqué. Aquell any es crea la Comissió de Carnaval constituïda pel Foment com a societat més antiga, la Confraria de Pescadors, la Talaia, el Coro, la Penya Barcelonista i l´Ajuntament. L´Acord s´hi incorpora un any després, enfortint la posició fins aleshores mantinguda pel Coro i amb el suport de la Talaia, en la línia de recuperar el model festiu d´abans de la guerra, conservant la puresa i la idiosincràsia i, ensems, vetllant per la utilització del català com a llengua en actes i programes.

És en aquesta época que es popularitzen el Ball de Mantons i el Ball del Vidalot a La Sala, que es recuperen les revetlles populars com la que organitza L’Acord per Sant Jaume a la Plaça Miró.

I l’any 1981, L’Acord considera que La Sala es queda petita per a celebrar el Carnaval i decideix portar el primer envelat a la Plaça de les Casernes. Aquesta decisió en anys posteriors va ser imitada pel Coro i per altres entitats, arribant a haver-hi tres envelats simultàniament a Vilanova.

L'envelat de les Casernes

La normalització de la vida dels partits polítics i la incorporació d’una part dels associats a la vida política, que comporta la pèrdua de la vessant política de les pròpies entitats, junt amb una certa crisi de model a causa dels canvis en la societat vilanovina, provoquen una recessió de la vida associativa. Aquesta situació fa plantejar la reflexió d’associar-se amb alguna altra entitat per fer front a la crisi i rendibilitzar espais, recursos i associats.

Desprès de llargues converses i negociacions, a principis de l’any 1987, El Coro i la Societat l’Acord es fusionen, donant pas a una nova entitat on l’antic Coro hi aporta el pedigrí i L’Acord un nou model d’associacionisme. El naixement de La Unió Vilanovina (El Coro i l´Acord) es va fer sense gaires traumes, tot i la deserció d´alguns antics socis del Coro que veien en l´Acord una entitat massa estripada i anticlerical.

Amb aquesta fusió s’acaben les disputes entre les dues entitats en forma de crítiques i humorades escrites, parlades, cantades o executades, com el robatori de la bandera de L’Acord, les ampolles de cava amb Evacuol pels del Coro o el tapiat per la banda de dintre de la porta del local.

Ús de galetes

Aquest lloc web utilitza cookies (galetes) per a recopilar informació estadística de la vostra navegació. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació de la nostra política de cookies.